T1
Bij het vervoersdocument T1 spreken we over niet-unie goederen. Bij T2 zijn het unie goederen. Meestal komen goederen die op T1 vervoerd worden niet uit de Europese Unie en staan bijvoorbeeld op Schiphol of in de Rotterdamse haven. De goederen staan daar onder douane toezicht. Er dient iets met deze goederen te gebeuren.
Er bestaan verschillende benamingen voor het T1 document:
vervoersdocument T1;
transitdocument T1;
Vanuit de (lucht) haven tot eindbestemming…
Uw goederen komen aan in de haven (bijvoorbeeld Rotterdamse haven, Schiphol of Antwerpen) vanuit een niet EU-lidstaat.
Het kan om diverse redenen wenselijk zijn uw goederen op een vervoersdocument T1 te zetten en bij u af te laten leveren:
- Wilt u snel kunnen handelen? Handelingssnelheid kan van belang zijn als goederen al enige tijd in de haven staan, en u daardoor extra kosten dient te betalen.
- Wanneer uw goederen in Antwerpen aankomen, dan is het niet zo makkelijk om uw goederen in België in te voeren. Het is veel praktischer om dat in Nederland te doen.
- U wilt uw goederen opslaan in een Douane-Entrepot.
- U staat met uw auto/vrachtauto op de Europese grens en wilt u naar Nederland rijden.
- Vanuit een Douane-Entrepot buiten de Europese Unie
Wanneer uw goederen in een Douane-Entrepot zijn opgeslagen en u deze bijvoorbeeld verkoopt buiten de Europese Unie, dient er een vervoersdocument T1 opgemaakt te worden.
T2
Het vervoersdocument T2 is veelal handig voor transporteurs. In een aantal gevallen is het interessant een vervoersdocument T2 op te laten maken:
u verkoopt of vervoerd de goederen naar Noorwegen, maar wilt niet uren lang aan de Noorse grens staan te wachten. Met een vervoersdocument T2 kunt u eenvoudig tot plek van bestemming rijden;
u wilt naar Italië maar om logistieke redenen rijdt u door Zwitserland, dit kunt u doen met een vervoersdocument T2.
T2L
Het T2L heeft dezelfde status als het vervoersdocument T2 namelijk: het zijn vrije goederen oftewel Unie goederen.
Wanneer goederen per zeeschip vervoerd worden binnen de Europese Unie, dan zal de klant ( of degene die de zending afhandelt) van u een T2L document willen zien. U moet namelijk kunnen aantonen dat de goederen daadwerkelijk uit de Europese Unie komen. Hiermee voorkomt u voor uw klant allerlei lastige douanetechnische handelingen.
T2L (F)
Dit document lijkt erg op T2L met als verschil dat goederen vervoerd worden naar het douanegebied dat niet tot het BTW-gebied behoort. Denkt u hierbij aan de Canarische eilanden, de Franse Overzeese Departementen, de Helleense berg Athos, en de Kanaaleilanden. U heeft ook een CO-A nodig.
Voor verdere informatie omtrent het vervoersdocument T1, T2 of een T2L(F) staan we u graag te woord.