Import Rotterdam
Wanneer uw goederen aankomen in de Rotterdamse haven moet er snel iets mee gebeuren. De rederij die de zending afhandelt zal namelijk binnen enkele dagen extra kosten in rekening brengen (demurrage). Dit moet natuurlijk voorkomen worden. Wij kunnen de import in Rotterdam snel voor u verzorgen. Wanneer nodig ook het hele traject van A tot Z voor u afhandelen.
Import
Meestal zullen goederen direct vanuit de Rotterdamse haven ingevoerd worden. Er bestaan echter wel varianten, namelijk: definitieve invoer of tijdelijke invoer. Dit laatste gaat bijvoorbeeld spelen, wanneer goederen een bewerking ondergaan en vervolgens weer geëxporteerd worden buiten de Europese Unie.
Wat dient u aan te leveren:
- handelsfactuur;
- paklijst;
- voorafgaande douane regeling;
- goederencode (HS code);
- plaats van de goederen;
- machtiging.
Wij kunnen met bovengenoemde uiteraard helpen.
Vervoersdocument T1
Het kan soms praktischer zijn om vervoersdocument T1 (of transitdocument) op te laten maken om goederen vanuit de haven te vervoeren.
- Directe import in Rotterdam kan voor vertraging zorgen. Handelingssnelheid kan van belang zijn als goederen al enige tijd in de haven staan, en u daardoor extra kosten dient te betalen.
- U wilt uw goederen in een Douane-Entrepot opslaan.
- Uw goederen gaan direct de Europese Unie weer uit.
Importeren Van A tot Z ..
Wanneer u relatief onbekend bent met het invoeren van goederen, komt er nogal wat op u af. Het kan voor u een complete wirwar van allerlei vakjargon zijn of u ziet door alle (douane-technische) bomen het bos niet meer. Of u heeft er simpelweg de tijd niet voor.
Wat wil de rederij of rederij-agent die de zending in de Rotterdamse haven afhandelt van u? Ziet u allerlei kosten voorbij komen waarvan u zich afvraagt waar deze voor zijn?
Wij kunnen u hierbij van dienst zijn. Indien gewenst kunnen wij alle facetten van A tot Z op ons nemen. Dit scheelt aanzienlijk in tijd en geld.
Heeft u vragen over bovenstaande verzoeken wij u vriendelijk contact met ons op te nemen.
Invoerrechten
Wanneer u goederen gaat importeren moet u met een aantal zaken rekening houden, waaronder invoerrechten en omzetbelasting (BTW). Het wel of niet betalen van invoerrechten hangt van de volgende dingen af:
- Wat wilt u invoeren?
- Waar komen de goederen vandaan?
- Komen de goederen retour?
- Ondergaan de goederen een bewerking?
- Bent u particulier en verhuist u?
Wat wilt u invoeren?
We moeten weten welke goederen ingevoerd worden om te zien of er wel of geen invoerrechten betaald moeten worden. Alle importgoederen zijn ondergebracht in een database en onderverdeeld in een goederencode (GN code) ook wel Harmonized System code (HS code) of statistiek code genoemd. Deze goederencode bepaald mede of de goederen aan invoerrechten onderhevig zijn.
Waar komen de goederen vandaan?
Het is ook belangrijk dat we weten waar de te importeren goederen vandaan komen. De Europese Unie heeft een handelsovereenkomst afgesloten met een aantal landen waardoor u geen invoerrechten of een verlaagd tarief aan invoerrechten betaalt. U dient van uw klant wel het juiste certificaat geleverd te krijgen bijvoorbeeld het EUR1, ATR of REX geregistreerd.
Komen de goederen retour?
Wanneer u goederen op tijdelijke basis buiten de Europese Unie verstuurd en de goederen binnen een tijdsbestek van 3 jaar terugkomen, zogeheten terugkerende goederen, kunnen wij er vaak voor zorgen dat u over de goederen geen invoerrechten of omzetbelasting hoeft te betalen.
Ondergaan de goederen een bewerking?
U wilt goederen niet definitief invoeren maar goederen ondergaan een bewerking?
Worden de goederen bijvoorbeeld gereviseerd?
Worden goederen samengebouwd?
Indien deze goederen vervolgens weer geëxporteerd worden buiten de Europese Unie is het belachelijk als u hierover invoerrechten moet betalen. Toch? Daarom zijn wij gespecialiseerd in ‘actieve veredeling’: de mogelijkheid om de invoerrechten weer terug te krijgen.
Bent u particulier en verhuist u?
Wanneer u verhuist vanuit een niet EU-lidstaat naar Nederland hoeft u onder bepaalde voorwaarden ook geen invoerrechten te betalen over de goederen die u wilt importeren. Een soortgelijke regeling geldt ook voor te importeren erfgoederen.
Omzetbelasting
Als bedrijf dient u omzetbelasting te betalen zodra u goederen invoert vanuit een niet EU-lidstaat. Als bedrijf zijnde kunt u de omzetbelasting bij uw jaaraangifte of kwartaalaangifte terug krijgen. Wanneer u regelmatig importeert hebben we hier een oplossing voor. U kunt bij de belastingdienst verlegging van de Omzetbelasting (ART23) aanvragen. U ziet bij het doen van de invoeraangifte geen omzetbelasting meer terug.