Sinds 1921

Invoeren in Turkije

Invoeren in Turkije?

Normaliter loopt u als bedrijf of als transporteur zijnde tegen nogal wat problemen aan wanneer u goederen wilt invoeren in Turkije. Het is zelfs zeer goed mogelijk dat u niet geholpen wordt. Dankzij ons netwerk zijn wij in staat het invoeren in Turkije voor u te bewerkstelligen.

De voordelen voor u zijn:

  • geen lange wachttijden aan de grens, waardoor u sneller levert aan uw klant;
  • lagere kosten. 

Exporteren naar Turkije met exportdocument en ATR

Wanneer u goederen wilt invoeren in Turkije moet u ook rekening houden met de uitvoerdocumentatie vanuit Nederland. Een exportdocument dient opmaakt te worden. Ook verlangt uw klant dat het ATR certificaat meegeleverd wordt. Met het ATR hoeft uw klant minder of zo mogelijk geen invoerrechten te betalen.

ATR

De Europese Unie heeft een Handelsovereenkomst afgesloten met Turkije. ATR staat voor Associatie Turkjje. Een ATR-certificaat is een douanedocument dat gebruikt wordt bij handel tussen landen uit de Europese Unie en Turkije. Bewijsvoering hoeft niet bij de Kamer van Koophandel aangeleverd te worden. Het maakt niet uit waar de goederen van origine vandaan komen, maar van belang is waar de goederen vertrekken. Indien u een ATR aanvraagt dient het ATR wel geldig gemaakt te worden bij de douane.

Wat dient u bij ons aan te leveren voor het aanvragen van het ATR?

  • de handelsfactuur;
  • paklijst (gewicht en colli)

Exportdocument

Naast het ATR dient ook het exportdocument opgemaakt te worden, de douane wil immers weten wat geëxporteerd wordt. U toont met het exportdocument aan dat de goederen de Europese Unie hebben verlaten. Dit is ook van belang voor uw BTW (omzetbelasting) administratie.

Wij kennen verschillende exportdocumenten:

  • definitieve export: uw goederen verlaten de Europese Unie definitief;
  • tijdelijke export: u verzendt uw goederen op tijdelijke basis buiten de Europese Unie;
  • weder uitvoer: goederen hebben een bewerking ondergaan en gaan terug naar het land van herkomst.

Wist u dat…

  • met een tijdelijk exportdocument, uw goederen bij terugkomst kunnen worden ingevoerd zonder invoerrechten of omzetbelasting te betalen?
  • zodra goederen wederuitgevoerd worden invoerrechten en omzetbelasting terug gevraagd kunnen worden?

Wilt u mee weten over het internationaal zaken doen in Turkije of heeft u vragen over invoeren in Turkije, dan staan wij u graag te woord.

Geef een reactie

-->
-->