Sinds 1921

Export Kamer van Koophandel

Export Kamer van Koophandel

U kunt bij de Kamer van Koophandel terecht over alles op het gebied van export. U vindt hier verschillende informatie over bijvoorbeeld het Certificaat Van Oorsprong (CVO), EUR1, ATA Carnet, etc. Bij het praktisch uit te voeren gedeelte zult u waarschijnlijk hulp nodig hebben. Wij kunnen u hiermee van dienst zijn.

Exportdocument

Wanneer u goederen gaat exporteren buiten de Europese Unie, dan dient u de juiste exportdocumentatie bij de goederen mee te leveren. De douane wil namelijk weten wat er geëxporteerd wordt. Met een exportdocument toont u aan dat de goederen de Europese Unie hebben verlaten. Dit is ook belangrijk voor uw BTW (omzetbelasting) administratie.

Er zijn verschillende exportdocumenten:

  • definitieve export: uw goederen verlaten de Europese Unie definitief;
  • tijdelijke export: u verzendt uw goederen op tijdelijke basis buiten de Europese Unie;
  • weder uitvoer: goederen hebben een bewerking ondergaan en gaan terug naar het land van herkomst.

Wist u dat…

  • met een tijdelijk exportdocument, uw goederen bij terugkomst kunnen worden ingevoerd zonder invoerrechten of omzetbelasting te betalen?
  • zodra goederen weder uitgevoerd worden, invoerrechten en omzetbelasting terug gevraagd kunnen worden?

EUR1

De Europese Unie heeft met een aantal landen een handelsovereenkomst afgesloten. Hierdoor kan het zijn dat uw klant geen invoerrechten of een verlaagd tarief aan invoerrechten betaald. Het is dan ook waarschijnlijk dat uw klant in 1 van die landen van u verlangt dat u het EUR1 certificaat mee levert met de goederen.

Het EUR1 digitaal aanvragen?

Wanneer het eerst zo was dat u met het EUR1 en de bijbehorende bewijslast langs kon gaan bij de Kamer van Koophandel, nu is die mogelijkheid er niet meer. U kunt dit alleen nog via de post doen en dit kost tijd en kan de nodige vertraging opleveren.

Wij hebben een applicatie om het EUR1 digitaal aan te vragen, met als voordelen voor u:

  • veel sneller, binnen enkele uren hebben wij het EUR1 gereed;
  • kosten besparend, u heeft geen rijwerk meer en Kvk kosten zijn lager.

Note: goederen dienen grotendeels in de Europese Unie vervaardigd te zijn. Tot slot dient het EUR1 geldig gemaakt te worden bij de douane. 

CVO (certificaat van oorsprong)

Het CVO wordt vaak gebruikt als politiek instrument. Met name,om goederen uit een bepaald land te kunnen weren of te boycotten. Wanneer het CVO niet is meegeleverd bij de goederen, dan zal men deze goederen ook niet willen invoeren. Misschien vreemd maar kan het zijn dat uw klant met het CVO minder of geen invoerrechten hoeven te betalen.

Net als bij het EUR1 kunt u voor het CVO niet meer langs de Kamer va Koophandel.

Met onze applicatie kunnen wij het CVO voor u digitaal aanvragen, met als voordelen voor u:

  • veel sneller, binnen enkele uren hebben wij het CVO gereed;
  • kosten besparend, u heeft geen rijwerk meer en Kvk kosten zijn lager.

 

ATA CARNET

Een ATA Carnet is handig wanneer u met gereedschappen over de wereld reist of wanneer u met goederen naar een beurs gaat. U kunt hier veel onnodige douane-technische rompslomp mee ontlopen. Het vergt wel wat voorbereiding. Het Carnet dient opgemaakt te worden, door de KvK goed gekeurd te worden en geldig gemaakt te worden door de douane. Het ATA Carnet is overigens niet overal geldig, Vraag naar de voorwaarden.

Voor meer informatie over export en de Kamer van Koophandel of andere douane-technische vraagstukken staan wij u graag telefonisch te woord of kunt u altijd vrijblijvend langskomen.

Geef een reactie

-->
-->