Sinds 1921

Douane aangifte doen?

Wanneer moet u douane aangifte doen?

Douane aangifte dient men te doen zodra goederen buiten de Europese Unie worden verzonden of wanneer goederen vanuit een niet EU-lidstaat naar de Europese Unie worden verzonden. Overigens zijn er nog een aantal uitzonderingen.

EU-lidstaten

Goederen worden verzonden buiten de Europese Unie

U dient douane aangifte te doen zodra goederen de Europese Unie verlaten. Er bestaan een aantal varianten op het exportdocument. Het definitieve exportdocument zodra goederen definitief de EU verlaten, het tijdelijke uitvoerdocument goederen verlaten de EU tijdelijk en keren binnen 3 jaar weer terug (u hoeft dan geen invoerrechten of omzetbelasting bij terugkomst te betalen), goederen zijn op tijdelijke basis ingevoerd (bijvoorbeeld omdat de goederen gerepareerd zijn) en worden weder uitgevoerd.

Goederen worden vanuit een niet EU-lidstaat naar de EU verzonden

U dient douane aangifte te doen zodra goederen de Europese Unie binnenkomen vanuit een niet EU-lidstaat. We kennen een aantal varianten. Goederen worden ingevoerd waarbij eventuele invoerrechten en omzetbelasting dienen te worden betaald. Goederen worden niet ingevoerd maar in een douane-entrepot geplaatst bijvoorbeeld omdat deze worden doorverkocht aan een klant buiten de EU of wachtend tot nader bericht, in dit geval worden de goederen begeleid met een transitdocument vervolgens in een douane-entrepot opgeslagen. Ook is het mogelijk dat goederen in Nederland een bewerking ondergaan, er dient een invoeraangifte onder ‘actieve veredeling’ opgemaakt te worden.

Note: wanneer goederen buiten Nederland de Europese Unie binnenkomen worden de goederen begeleid met een transitdocument.

Wie doet douane aangifte?

U dient als bedrijf zijnde een Douane Expediteur in de hand te nemen. Deze heeft de kennis, de software en alle douane vergunningen. Belangrijk is dat u een goede Douane Expediteur heeft, bijvoorbeeld een Expediteur die AEO gecertificeerd is.

Wij kunnen u helpen bij het opmaken van alle douane aangiften in al zijn varianten.

Geef een reactie

-->
-->