Sinds 1921

ATR

Van en naar Turkije met ATR certificaat

Wanneer u internationaal zaken doet met Turkije dient u direct te denken aan een ATR. Met het ATR certificaat hoeft u of uw klant geen of minder invoerrechten te betalen. Wanneer u goederen verkoopt aan uw klant in Turkije moet u naast het ATR certificaat ook een exportdocument hebben. Hetzelfde geldt anders om: wanneer u goederen koopt vanuit Turkije dient men een ATR certificaat en een uitvoerdocument op de maken. Wij kunnen dit van A tot Z voor u verzorgen.

Van A tot Z

Wanneer u internationaal zaken doet met Turkije loopt u tegen diverse douanetechnische moeilijkheden aan. Natuurlijk is van groot belang dat douanetechnische zaken in Nederland goed worden begeleidt. Zoals het opmaken van het exportdocument of het ATR. Wij kunnen echter ook zorgen dat de goederen in Turkije netjes worden ingevoerd, iets wat vaak voor problemen zorgt. Ook andersom kunnen wij u van dienst zijn bijvoorbeeld bij het opmaken van uitvoerdocumentatie en het ATR vanuit Turkije. Ook het transport kunnen wij verzorgen.

ATR Turkije

De Europese Unie heeft een Handelsovereenkomst afgesloten met Turkije. ATR staat voor Associatie Turkjje. Een ATR-certificaat is een douanedocument dat gebruikt wordt bij handel tussen landen uit de Europese Unie en Turkije. Met het ATR betaalt u of uw klant geen of minder invoerrechten naar of vanuit Turkije. Bewijsvoering hoeft niet bij de Kamer van Koophandel aangeleverd te worden. Het maakt niet zozeer uit waar de goederen van origine vandaan komen, maar van belang is waar de goederen vertrekken. Indien u een ATR aanvraagt dient het ATR wel geldig gemaakt te worden bij de douane.

Wat dient u bij ons aan te leveren voor het aanvragen van het ATR?

  • de handelsfactuur;
  • paklijst (gewicht en colli)

Exportdocument

Wanneer u exporteert naar Turkije dient ook een exportdocument opgemaakt te worden, de douane wil immers weten wat geëxporteerd wordt. U toont met het exportdocument aan dat de goederen de Europese Unie hebben verlaten. Dit is ook van belang voor uw BTW (omzetbelasting) administratie.

Wij kennen verschillende exportdocumenten:

  • definitieve export: uw goederen verlaten de Europese Unie definitief;
  • tijdelijke export: u verzendt uw goederen op tijdelijke basis buiten de Europese Unie;
  • weder uitvoer: goederen hebben een bewerking ondergaan en gaan terug naar het land van herkomst.

Wist u dat…

  • met een tijdelijk exportdocument, uw goederen bij terugkomst kunnen worden ingevoerd zonder invoerrechten of omzetbelasting te betalen?
  • zodra goederen wederuitgevoerd worden invoerrechten en omzetbelasting terug gevraagd kunnen worden?

Importdocument

Zodra goederen de Europese Unie binnenkomen dienen de goederen een douanebestemming te krijgen. Veelal worden de goederen ingevoerd binnen de Europese Unie. Dit gebeurt met een aangifte ten invoer (toestemming tot wegvoering). Met het ATR vanuit Turkije hoeft in de meeste gevallen geen invoerrechten te betalen. U dient wel rekening te houden met omzetbelasting, echter bij uw aangifte omzetbelasting krijgt u de omzetbelasting als bedrijf zijnde weer retour. Wanneer u regelmatig importeert kunt u ook verlegging van de omzetbelasting aanvragen. Wanneer u verlegging van de omzetbelasting (Art23) heeft, vervalt de omzetbelasting op de aangifte. Wij helpen u graag bij het aanvragen hiervan.

Voor meer informatie over ATR of andere douanetechnische problemen staan wij u graag telefonisch te woord of kunt u altijd vrijblijvend langskomen.

Geef een reactie

-->
-->