Sinds 1921

Export van goederen

Export….

Wanneer u goederen verkoopt aan uw klant en de goederen worden buiten de Europese Unie verstuurd, dient een exportdocument opmaakt te worden. De douane wil immers weten wat geëxporteerd wordt. U toont met het exportdocument aan dat de goederen de Europese Unie hebben verlaten. Dit is ook van belang voor uw BTW (omzetbelasting) administratie. Daarnaast kunnen wij door onze wereldwijde contacten ook exportdocumenten op maken in België, Duitsland, Noorwegen en Zwitserland. Verder kan uw klant ook van u verlangen dat u bepaalde certificaten aanlevert bij de goederen. Denkt u hierbij aan het CVO en EUR1 of ATR.

Wij kennen verschillende exportdocumenten:

  • definitieve export: uw goederen verlaten de Europese Unie met een definitief exportdocument;
  • tijdelijke export: u verzendt uw goederen op tijdelijke basis buiten de Europese Unie; zo mogelijk gaat u met uw spullen naar een beurs;
  • weder uitvoer: goederen hebben een bewerking ondergaan en gaan terug naar het land van herkomst
  • export binnen de Europese Unie: u gaat met uw goederen naar een land binnen de Europese Unie met een ander belastingstelsel,

Wist u dat…

  • met een tijdelijk exportdocument, uw goederen bij terugkomst kunnen worden ingevoerd zonder invoerrechten of omzetbelasting te betalen?
  • wanneer u met een ATA Carnet reist, naar een beurs of met uw gereedschappen, veel douane-technische rompslomp wordt bespaard?
  • zodra goederen wederuitgevoerd worden invoerrechten en omzetbelasting terug gevraagd kunnen worden?

Tijdelijke uitvoer

Meestal zullen goederen definitief Nederland verlaten, in sommige gevallen komen goederen retour. In dit geval is het wenselijk een tijdelijk uitvoerdocument op te maken, zodat bij terugkomst geen invoerrechten en/of omzetbelasting betaald dient te worden. Goederen dienen wel binnen 3 jaar terug te komen.

Export: weder uitvoer

Wanneer u goederen inkoopt uit een niet EU-lidstaat en deze ondergaan een bewerking in Nederland en/of worden samengebouwd en verlaten vervolgens de Europese Unie weer, dan is het zeer goed mogelijk dat u de invoerrechten weer terug krijgt van de belastingdienst-douane.
Van uiterst belang is dat de invoeraangifte op de juiste manier is opgemaakt, maar ook het opmaken van het uitvoerdocument dient nauwkeurig te gebeuren. Vraag naar de voorwaarden.

Uitvoer binnen de Europese Unie?

Wanneer u goederen verkoopt en de goederen blijven binnen de Europese Unie hoeft er normaliter geen uitvoerdocument opgemaakt te worden.
Er is echter een uitzondering. Goederen die worden vervoerd naar het douanegebied die niet tot het BTW-gebied behoren, dient wel een uitvoerdocument opgemaakt te worden: een zogeheten CO-A. Denkt u hierbij aan de Canarische eilanden, de Franse Overzeese Departementen, de Helleense berg Athos, en de Kanaaleilanden.
Zorg dat u hierover voldoende geïnformeerd bent. Dit voorkomt veel problemen en onnodige kosten. Neem contact met ons indien u meer over exporteren naar deze uitzonderingsgebieden.

Exporteren naar Noorwegen of Zwitserland?

Normaliter loopt u als bedrijf of als transporteur tegen nogal wat problemen aan op de Noorse of Zwitserse grens. Het is zelfs zeer goed mogelijk dat u niet geholpen wordt.

Exporteren samen met Jac Goenee is de oplossing. Dankzij ons netwerk zijn wij in staat om naast de exportdocumenten ook de inklaring in Noorwegen of Zwitserland te verzorgen.

De voordelen voor u zijn:

  • Geen lange wachttijden aan de grens, waardoor u sneller levert aan uw klant;
  • Lagere kosten.

Verpakken van uw goederen

Wanneer u goederen verzendt is het natuurlijk van uiterst belang uw goederen goed te beschermen. De kans dat uw goederen kwijt raken en/of beschadigen is groot wanneer de goederen niet op juiste wijze zijn verpakt. Wij kunnen voor alle voorkomende afmetingen bijbehorende kisten voor u maken.

Geef een reactie

-->
-->